Σπήλαιο Ψυχρού ( Δικταίον Άντρον )

Το σπήλαιο του Ψυχρού βρίσκεται στο οροπέδιο Λασιθίου, περίπου 65 χιλιόμετρα Δυτικά του Αγίου Νικολάου, 16 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά του χωριού Τζερμιάδο και 1 χιλιόμετρο Νοτιοδυτικά του ομώνυμου χωριού.
Το σπήλαιο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό λατρευτικό χώρο των Κρητών της Μινωικής εποχής. Η λατρεία στο σπήλαιο φαίνεται να ξεκινά από την Πρωτομινωική περίοδο (2800-2300 π.Χ.), αν και έχουν βρεθεί και ίχνη παλαιότερης ανθρώπινης παρουσίας. Τα περισσότερα και σημαντικότερα ευρήματα ανήκουν στην Μεσομινωική περίοδο (1800 π.Χ.) και σε όλο το μετέπειτα διάστημα έως τους Γεωμετρικούς (800-700 π.Χ.) και Αρχαϊκούς (700-500 π.Χ.) χρόνους. Πιθανόν να είχε χρήση και κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Έχουν βρεθεί πολλά αναθήματα, όπως ειδώλια πιστών, θεών, ζώων, διπλοί πελέκεις, όπλα, εργαλεία και άλλα αντικείμενα.

Μερικοί μελετητές ταυτίζουν το σπήλαιο Ψυχρού με το γνωστό από την Μυθολογία Δικταίον Αντρον, όπου, σύμφωνα με την αρχαία μυθολογική παράδοση γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Δίας με την βοήθεια της Αμάλθειας και των Κουρητών και το οποίο συνδέθηκε με ιστορίες όπως του μάντη Επιμενίδη που «κοιμήθηκε» εδώ ή με την ένωση του Δία με την Ευρώπη.

Το σπήλαιο τράβηξε την προσοχή του αρχαιολόγου Ιωσήφ Χατζηδάκη στα τέλη του 19ου αιώνα και μαζί με τον Ιταλό αρχαιολόγο Χάλμπχερ άρχισαν να το εξερευνούν και να κάνουν τις πρώτες πρόχειρες ανασκαφές. Αργότερα το ερεύνησαν και άλλοι αρχαιολόγοι, κανείς όμως συστηματικά. Τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από λαθρανασκαφές και φυλάσσονται στο Μουσείο του Ηρακλείου και της Οξφόρδης.
Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα και στην στενή είσοδό του οδηγεί ένα ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από τον δρόμο. Μετά την είσοδο υπάρχει ένα προθάλαμος (42 Χ 19 μέτρα) όπου υπήρχε ορθογώνιος πέτρινος βωμός. Εδώ βρέθηκαν επίσης και νεολιθικά όστρακα, πρωτομινωικές ταφές και αναθήματα της Μεσομινωικής εποχής. Στο βορειότερο τμήμα του προθαλάμου βρέθηκε ένας περίβολος ακανόνιστου σχήματος με λιθόστρωτο δάπεδο που σώζεται σε αρκετά σημεία, που σχημάτιζε κάτι σαν τέμενος.

Αμέσως μετά υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα (84 Χ 38μέτρα) που είναι κατηφορική και σε μια άκρη του αριστερά υπάρχει ένας μικροσκοπικός θάλαμος που ονομάζεται το «λίκνον» του Δία. Δεξιότερα υπάρχει ένας μεγαλύτερος θάλαμος (25 Χ 12μέτρα) που χωρίζεται σε δύο τμήματα, στο ένα από τα οποία υπάρχει μια μικρή λίμνη, και στο άλλο ένας εντυπωσιακός σταλακτίτης, ο επονομαζόμενος «ο μανδύας του Δία». Σε αυτήν την αίθουσα βρέθηκαν πολλά αναθήματα, κυρίως χάλκινα ειδώλια και ελάσματα, μικρά εγχειρίδια, αιχμές βελών και διπλοί πελέκεις.
Η πρόσβαση από τον Άγιο Νικόλαο γίνεται με νοικιασμένο ή ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Φωτογραφίες

 


lasithi diktaion antron

lasithi diktaion antron1

lasithi diktaion antron2

lasithi diktaion antron3

vypočítá než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je psaný na obalu viagra 25mg zapamatovat vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tabletem ne.

Print Email