Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου [ Κ.Α.Μ. ] Χανιά

Posted in Μουσεία Χανιά

Από την ίδρυση του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στα Χανιά το 1997, και τη μετέπειτα εγκατάστασή του στο Μεγάλο Αρσενάλι το Μάιο του 2002, η πόλη μας απέκτησε έναν χώρο πολιτισμού που έμελλε να γίνει θεσμός για το επιστημονικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι όχι μόνο των Χανίων ή της Ελλάδας αλλά και για τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

Ιδρυτικός στόχος του Κ.Α.Μ. ήταν από τη μία να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην σοβαρή επίδραση που έχει η Αρχιτεκτονική στη ζωή και την ευτυχία του και από την άλλη να προωθήσει επιστημονικές ανταλλαγές συμβάλλοντας και διευκολύνοντας τη συνεργασία με ανάλογους φορείς στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Το σημαντικό επιστημονικό πρόγραμμα του Κ.Α.Μ. όλα αυτά τα χρόνια έχει ενθαρρύνει την έρευνα υποστηρίζοντας έτσι την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής και προβάλλοντας δικαίως τα Χανιά ως Πόλη της Αρχιτεκτονικής. Το πλούσιο πολιτιστικό του πρόγραμμα έχει δώσει τη δυνατότητα στο κοινό όλης της Κρήτης να απολαύσει ένα υψηλό επίπεδο εκδηλώσεων. Οι διαλέξεις και οι εκθέσεις του, που απευθύνονται όχι μόνο στους επαγγελματίες αρχιτέκτονες αλλά στο ευρύτερο κοινό, επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στη γνώση πάντα εστιασμένες στη διαχείριση του χώρου και τη σχέση τους με τον ανθρώπινη συμπεριφορά.

Ο Δήμος Χανίων, μέσω του ΚΑΜ και των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης μας και στέκεται κοντά στον Αρχιτεκτονικό κόσμο της πόλης μας αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τα έργα τους στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

 

Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη διαχείρισης του χώρου, είναι πράξη πολιτισμού. Πολιτισμός και αρχιτεκτονική συμβαδίζουν. Είναι κομμάτι μίας κοινωνικής δυναμικής.

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) από την ίδρυσή του πριν από 11 περίπου χρόνια έδωσε τη δυνατότητα τόσο σε νέους όσο και σε πιο έμπειρους αρχιτέκτονες να αναπτύξουν ένα γόνιμο διάλογο και μία ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών γύρω από το Αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι. Ανταλλαγή ιδεών ωστόσο όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά κατ’ επέκταση στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο.

Τόσο οι επαγγελματίες της διαχείρισης του χώρου όσο και το ευρύτερο κοινό καλούνται μέσω σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων και διεθνών εκθέσεων να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος, στον καθορισμό της λειτουργίας και της αισθητικής της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Η συμμετοχή όλων μας είναι ιδιαίτερα επιτακτική σήμερα αφού καλούμαστε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ως πόλη και ως χώρα ενός συγκεκριμένου πολιτιστικού περιβάλλοντος μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, που υποτίθεται ότι έχει κοινά χαρακτηριστικά και κοινούς παραμέτρους.

Οι σημερινές ιστορικές συγκυρίες και το σαρωτικό ρεύμα της παγκοσμιοποίησης επηρεάζουν τη φυσιογνωμία της ελληνικής πόλης. Στο Κ.Α.Μ. γίνεται προσπάθεια να γίνουν αντιληπτές οι δυνατότητες αλλά και οι υποχρεώσεις που έχουν οι πολίτες να παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση του αστικού και υπαίθριου περιβάλλοντος φροντίζοντας για τη σωστή διαχείριση και τη βελτίωσή του.

Πριν 11 χρόνια, μετά από πρωτοβουλία Χανιωτών και στο πλαίσιο του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων του Υπουργείου Πολιτισμού, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο ΥΠ.ΠΟ. και τον Δήμο Χανίων για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.


Έκτοτε το Κ.Α.Μ. μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, καθώς πολιτισμός δεν έχει στεγανά και η Αρχιτεκτονική περιέχει όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, εξακολουθεί να οργανώνει δραστηριότητες πολιτισμού υψηλής στάθμης, που επιχειρούν να εστιάσουν το ενδιαφέρον του κοινού στα θέματα της αρχιτεκτονικής της τέχνης της διαχείρισης του χώρου, που άμεσα επηρεάζουν την ζωή, την υγεία και την ευτυχία του. Στις εκδηλώσεις αυτές πρυτανεύει η ενημέρωση του κοινού γύρω από τα προβλήματα της διαχείρισης του χώρου, της νοοτροπίας που τα προσδιορίζει και την γενικότερη καλλιέργειά του.

 

Για την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων το Κ.Α.Μ. συνεργάστηκε με σημαντικούς φορείς του πολιτισμού όπως είναι η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα Τμήματα Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., του Α.Π.Θ., του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης και του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, την European Association for Architectural Education (E.Α.Α.Ε.), το Μουσείο Σύγχρονης Μακεδονικής Τέχνης στην Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο, τις Πρεσβείες Γαλλίας, Ελβετίας, Ιαπωνίας, Νορβηγίας το ΤΕΕ και το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Ίδρυμα Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και φυσικά με τον ΣΑΔΑΣ, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων και τους άλλους τοπικούς Συλλόγους Αρχιτεκτόνων Κρήτης,.

Από αυτούς τους συνεργαζόμενους φορείς και από την ευτυχή συνεργασία μαζί τους το Κ.Α.Μ. άντλησε μέχρι τώρα την αξιοπιστία του. Η απήχηση βέβαια που είχαν οι μέχρι τώρα δραστηριότητες του Κ.Α.Μ. οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στους σημαντικούς καλλιτέχνες, πνευματικούς ανθρώπους και επιστήμονες που συνέβαλαν με την προσωπική τους παρουσία στην επιτυχία των εκδηλώσεών του.

 

Αυτή η διακριτική και επίμονη προσπάθεια στον τομέα του πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια έχει καθιερώσει το Κ.Α.Μ. σαν έναν δραστήριο και αξιόπιστο φορέα Πολιτισμού με ακτινοβολία που ξεπερνά τα Ελληνικά σύνορα, μετατρέποντας μια τοπική προσπάθεια σ’ έναν θεσμό με ιδιαίτερα δυναμική προοπτική.

Για τον λόγο αυτό, ενεκρίθη και η πρωτοβουλία του Κ.Α.Μ. για την αποστολή 40 νέων αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης[1] με την δική του ευθύνη και οργάνωση, για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης σχετικό με την Αρχιτεκτονική Τοπίου στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Leonardo Da Vinci).


Το Κ.Α.Μ. και το Μεγάλο Αρσενάλι

Ταυτόχρονα το Κ.Α.Μ. σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την συμπαράσταση του ΥΠ.ΠΟ. και την χρηματοδότηση από το Β’ ΚΠΣ, προγραμμάτισε, οργάνωσε και έφερε σε πέρας την ανάπλαση του Μεγάλου Αρσεναλιού στο οποίο εγκαταστάθηκε τον Μάιο του 2002 και το οποίο αποτελεί έκτοτε την μόνιμη στέγη του.

Η ανάπλαση του μοναδικού αυτού ερειπίου (από το 1941), που χαρακτήριζε μαζί με τα υπόλοιπα νεώρια το παλιό Βενετσιάνικο Λιμάνι και θύμιζε την αγριότητα του πολέμου, αποτελεί την ουσιαστική, συγκεκριμένη συμβολή του Κ.Α.Μ. στην σημερινή Αρχιτεκτονική εικόνα της πόλης.

Η οργάνωση και η ποιότητα της αρχιτεκτονικής πρότασης, η φροντίδα της λεπτομέρειας και η προηγμένης τεχνολογίας κατασκευή, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για δημόσιο έργο, ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή για την ομάδα των αρχιτεκτόνων, των τεχνικών και των υπηρεσιών που συνεργάστηκαν για να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο που αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για τα Χανιά.

Η εγκατάσταση του Κ.Α.Μ. στο Μεγάλο Αρσενάλι, που επετεύχθη μέσα σε έναν μήνα από την παραλαβή του και η υλικοτεχνική υποδομή, που με συνέπεια και αποφασιστικότητα συγκροτήθηκε τους πρώτους 6 μήνες από την λειτουργία του κτιρίου, στηρίχθηκε στα στελέχη του[2], που την οργάνωσαν και τα οποία δημιούργησαν τις προϋποθέσεις μιας άρτιας λειτουργίας ενός κέντρου πολιτισμού.

Η προσπάθεια αυτή που πραγματοποιήθηκε τότε με στόχο την παραδειγματική λειτουργία του και η οποία συνεχίστηκε αργότερα, πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να αποτελέσει το Κ.Α.Μ. έναν μοναδικό χώρο που θα προσφέρεται όχι μόνο για εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια, συναντήσεις, ημερίδες, συναυλίες, προβολές, θεατρικές παραστάσεις, χώρο ενημέρωσης και προβολής του πολιτισμού της πόλης, αλλά και ένα πολιτισμένο «στέκι» για το κοινό και τους αρχιτέκτονες αν το αναψυκτήριό του λειτουργήσει κανονικά, έτσι ώστε να προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας αναψυκτικά, απ’ τα οποία δεν θα λείπουν τα πλούσια βότανα της Κρήτης, αποτελώντας έτσι έναν πόλο έλξης για κάθε πολιτισμένο επισκέπτη και προσφέροντας ταυτόχρονα στο Κ.Α.Μ. μια σημαντική οικονομική στήριξη.

 

Το Κ.Α.Μ. γενέτειρα ενοσ δικτύου Πολιτισμού

Παράλληλα με τις συνεργασίες με σοβαρούς φορείς-θεσμούς, απ’ όπου άντλησε το Κ.Α.Μ. μέχρι σήμερα την αξιοπιστία του, έχει αναπτύξει ισότιμες συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς πολιτισμού με αφορμή τις δραστηριότητές τους, όπως με την θεατρική εταιρία Μνήμη του Μιχάλη Βιρβιδάκη, με τον οποίο έχει επανειλημμένως συνεργαστεί παρουσιάζοντας, για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, το γενικό κλίμα πολιτισμού, του τόπου και του χρόνου στη διάρκεια του οποίου παρήχθησαν τα παρουσιαζόμενα στο θέατρο έργα από συγκεκριμένους δημιουργούς.  Αντίστοιχη συνεργασία ανέπτυξε το Κ.Α.Μ. με τον Δημοτικό Κινηματογράφο, με τον οποίο οργάνωσε δημόσιες συζητήσεις και προβολές σχετικές με την διαχείριση του χώρου.

Αυτές οι τοπικές συνεργασίες μπορούν να πολλαπλασιαστούν και ν’ απλωθούν σε ολόκληρη την Κρήτη, όπως π.χ. στο Ηράκλειο σε συνεργασία με φορείς όπως Βικελαία βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Μουσείο ή στον Άγιο Νικόλαο με τον εκεί Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου κλπ.

Αυτό το Πολιτιστικό Δίκτυο θα μπορούσε ν’ απλωθεί σε ολόκληρη την χώρα με συνεργασίες και ανταλλαγές με μικρά κέντρα πολιτισμού, όπως π.χ. το Ίδρυμα Πορφυρογένη στην Αγριά Βόλου, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, κλπ. με τα οποία έχουν γίνει πρώτες διερευνητικές συζητήσεις

 

Τέλος δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο η συμμετοχή του Κ.Α.Μ. στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων που στεγάζονται σε ιστορικά κτίρια (Le Réseau Européen – Centres Culturels – Monuments Historiques).  Οι πρώτες συνεννοήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Παρίσι και στην Αβινιόν εδώ και καιρό παρουσιάζονται απολύτως θετικές και εκκρεμεί η αίτηση συμμετοχής.  Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί ένας μόνιμος πυρήνας γραμματείας και διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων, που οφείλει να διαθέτει το Κ.Α.Μ. για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τέτοιας προοπτικής και η παραγωγή ενός τεύχους δίγλωσσου που θα περιγράφει τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες του Κ.Α.Μ.

 

Το Κ.Α.Μ. και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η ίδρυση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο Κρήτης 5 χρόνια μετά από την ταυτόχρονη πρόσφατη ίδρυση 3 Τμημάτων στο Βόλο, Πάτρα και Ξάνθη, καθιστά δυσκολότερη την στελέχωσή του, καθώς και την αναζήτηση της ιδιαίτερης ταυτότητάς του προκειμένου να αποφύγει απομιμήσεις, τα χαρακτηριστικά δηλαδή ενός μίζερου επαρχιακού Τμήματος ουραγού αυτών που προϋπήρξαν.

 

Στην κατεύθυνση αυτή το Κ.Α.Μ. οφείλει να βοηθήσει το τμήμα οργανώνοντας εκδηλώσεις, που θα διευκολύνουν τους διδάσκοντες σ’ αυτό να μεταφέρουν στους σπουδαστές τους τις νέες κινήσεις γύρω από την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τον Πολιτισμό, καλλιεργώντας με τις ποικίλες εκδηλώσεις του την ευαισθησία τους, την ευρηματικότητά τους και τον σεβασμό στο κοινωνικό χώρο που τους φιλοξενεί, τα Χανιά.

Η άριστη συνεργασία του Κ.Α.Μ. με τα Τμήματα αρχιτεκτονικής που λειτουργούν ήδη στα Α.Ε.Ι. της χώρας μπορεί ν’ αποτελέσει θετικό προηγούμενο για τις μεταξύ τους ανταλλαγές.  Εξ άλλου η μέχρι τώρα γόνιμη λειτουργία του θερινού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής με τον πειραματικό σε κάθε κατεύθυνση χαρακτήρα του, μπορεί να συμβάλλει σε ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές προτάσεις, οι οποίες θα ενθαρρύνουν τις αναζητήσεις αλλά και την καλλιέργεια διδασκόντων και διδασκομένων.

 

Το Κ.Α.Μ. κέντρο τεκμηρίωσης

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του Κ.Α.Μ, αποκλείστηκε η λειτουργία αρχιτεκτονικής βιβλιοθήκης σ’ αυτό, για λόγους χώρου, προσωπικού και κυρίως λόγους οικονομικούς.  Η δημιουργία όμως μιας συστηματικής συγκέντρωσης  οπτικοακουστικού υλικού (video, DVD, φωτογραφιών και κινηματογραφικών ταινιών) με θέματα που έχουν σχέση με την διαχείριση του χώρου και αυτών που την παράγουν, είναι πολύ πιθανή και δυνατή.

Ήδη έχει συγκεντρωθεί πολύτιμο και πλούσιο υλικό από τις ομιλίες που έγιναν στο Κ.Α.Μ. όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να αξιοποιηθεί εκδοτικά στο σύνολό του.  Μόνο ορισμένοι κατάλογοι εκδηλώσεων (εκθέσεων, παραστάσεων ή αφιερωμάτων) έχουν αυτή την στιγμή πραγματικό ενδιαφέρον και πωλούνται ήδη με έναν δυστυχώς ακόμα ερασιτεχνικό τρόπο από το Κ.Α.Μ., όπως π.χ. «Τοπία Εκμοντερνισμού» α & β, Erich Mendesohn, Stuttgart ’27, Αφιέρωμα Σκαλκώτα, η «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, το «Αγαπάτε τον Μπράμς» της Μάρως Δούκα, κλπ.

 

Το Κ.Α.Μ. Συνεδριακό και Ερευνητικό Κέντρο

Το μοναδικό κτίριο του Μεγάλου Αρσεναλιού προσφέρεται με τον κατάλληλο εξοπλισμό που ήδη διαθέτει σ’ έναν μεγάλο βαθμό και με το κατάλληλο προσωπικό, που οφείλει να προσλάβει, να καταστεί ένας ερευνητικός πυρήνας που θα βοηθήσει πολλαπλά την πόλη, τους αρχιτέκτονες αλλά και τους ενδιαφερόμενους για την αρχιτεκτονική επισκέπτες.

Ήδη από τις πρώτες εκδηλώσεις του το Κ.Α.Μ. επιχείρησε να οργανώσει έναν οδηγό με τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης, του Νομού και αργότερα της Κρήτης, περιλαμβάνοντας σ’ αυτά και τα σωζόμενα κτίρια του 19ου αλλά και του 20ου αιώνα, επισημαίνοντας την σημασία της παράδοσης και της συνέχειάς της.

Στον τομέα αυτό η συνεργασία του Κ.Α.Μ. με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό συνδυασμό, που θα αξιοποιήσει το δυναμικό του Τμήματος προς όφελος των φοιτητών, της Πανεπιστημιακής κοινότητας και της πόλης.

Από την ίδρυση του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στα Χανιά το 1997, και τη μετέπειτα εγκατάστασή του στο Μεγάλο Αρσενάλι το Μάιο του 2002, η πόλη μας απέκτησε έναν χώρο πολιτισμού που έμελλε να γίνει θεσμός για το επιστημονικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι όχι μόνο των Χανίων ή της Ελλάδας αλλά και για τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

Ιδρυτικός στόχος του Κ.Α.Μ. ήταν από τη μία να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην σοβαρή επίδραση που έχει η Αρχιτεκτονική στη ζωή και την ευτυχία του και από την άλλη να προωθήσει επιστημονικές ανταλλαγές συμβάλλοντας και διευκολύνοντας τη συνεργασία με ανάλογους φορείς στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Το σημαντικό επιστημονικό πρόγραμμα του Κ.Α.Μ. όλα αυτά τα χρόνια έχει ενθαρρύνει την έρευνα υποστηρίζοντας έτσι την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής και προβάλλοντας δικαίως τα Χανιά ως Πόλη της Αρχιτεκτονικής. Το πλούσιο πολιτιστικό του πρόγραμμα έχει δώσει τη δυνατότητα στο κοινό όλης της Κρήτης να απολαύσει ένα υψηλό επίπεδο εκδηλώσεων. Οι διαλέξεις και οι εκθέσεις του, που απευθύνονται όχι μόνο στους επαγγελματίες αρχιτέκτονες αλλά στο ευρύτερο κοινό, επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στη γνώση πάντα εστιασμένες στη διαχείριση του χώρου και τη σχέση τους με τον ανθρώπινη συμπεριφορά.

Ο Δήμος Χανίων, μέσω του ΚΑΜ και των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης μας και στέκεται κοντά στον Αρχιτεκτονικό κόσμο της πόλης μας αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τα έργα τους στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

 

Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη διαχείρισης του χώρου, είναι πράξη πολιτισμού. Πολιτισμός και αρχιτεκτονική συμβαδίζουν. Είναι κομμάτι μίας κοινωνικής δυναμικής.

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) από την ίδρυσή του πριν από 11 περίπου χρόνια έδωσε τη δυνατότητα τόσο σε νέους όσο και σε πιο έμπειρους αρχιτέκτονες να αναπτύξουν ένα γόνιμο διάλογο και μία ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών γύρω από το Αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι. Ανταλλαγή ιδεών ωστόσο όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά κατ’ επέκταση στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο.

Τόσο οι επαγγελματίες της διαχείρισης του χώρου όσο και το ευρύτερο κοινό καλούνται μέσω σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων και διεθνών εκθέσεων να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος, στον καθορισμό της λειτουργίας και της αισθητικής της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Η συμμετοχή όλων μας είναι ιδιαίτερα επιτακτική σήμερα αφού καλούμαστε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ως πόλη και ως χώρα ενός συγκεκριμένου πολιτιστικού περιβάλλοντος μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, που υποτίθεται ότι έχει κοινά χαρακτηριστικά και κοινούς παραμέτρους.

Οι σημερινές ιστορικές συγκυρίες και το σαρωτικό ρεύμα της παγκοσμιοποίησης επηρεάζουν τη φυσιογνωμία της ελληνικής πόλης. Στο Κ.Α.Μ. γίνεται προσπάθεια να γίνουν αντιληπτές οι δυνατότητες αλλά και οι υποχρεώσεις που έχουν οι πολίτες να παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση του αστικού και υπαίθριου περιβάλλοντος φροντίζοντας για τη σωστή διαχείριση και τη βελτίωσή του.

Πριν 11 χρόνια, μετά από πρωτοβουλία Χανιωτών και στο πλαίσιο του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων του Υπουργείου Πολιτισμού, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο ΥΠ.ΠΟ. και τον Δήμο Χανίων για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.


Έκτοτε το Κ.Α.Μ. μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, καθώς πολιτισμός δεν έχει στεγανά και η Αρχιτεκτονική περιέχει όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, εξακολουθεί να οργανώνει δραστηριότητες πολιτισμού υψηλής στάθμης, που επιχειρούν να εστιάσουν το ενδιαφέρον του κοινού στα θέματα της αρχιτεκτονικής της τέχνης της διαχείρισης του χώρου, που άμεσα επηρεάζουν την ζωή, την υγεία και την ευτυχία του. Στις εκδηλώσεις αυτές πρυτανεύει η ενημέρωση του κοινού γύρω από τα προβλήματα της διαχείρισης του χώρου, της νοοτροπίας που τα προσδιορίζει και την γενικότερη καλλιέργειά του.

 

Για την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων το Κ.Α.Μ. συνεργάστηκε με σημαντικούς φορείς του πολιτισμού όπως είναι η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα Τμήματα Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., του Α.Π.Θ., του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης και του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, την European Association for Architectural Education (E.Α.Α.Ε.), το Μουσείο Σύγχρονης Μακεδονικής Τέχνης στην Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο, τις Πρεσβείες Γαλλίας, Ελβετίας, Ιαπωνίας, Νορβηγίας το ΤΕΕ και το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Ίδρυμα Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και φυσικά με τον ΣΑΔΑΣ, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων και τους άλλους τοπικούς Συλλόγους Αρχιτεκτόνων Κρήτης,.

Από αυτούς τους συνεργαζόμενους φορείς και από την ευτυχή συνεργασία μαζί τους το Κ.Α.Μ. άντλησε μέχρι τώρα την αξιοπιστία του. Η απήχηση βέβαια που είχαν οι μέχρι τώρα δραστηριότητες του Κ.Α.Μ. οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στους σημαντικούς καλλιτέχνες, πνευματικούς ανθρώπους και επιστήμονες που συνέβαλαν με την προσωπική τους παρουσία στην επιτυχία των εκδηλώσεών του.

 

Αυτή η διακριτική και επίμονη προσπάθεια στον τομέα του πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια έχει καθιερώσει το Κ.Α.Μ. σαν έναν δραστήριο και αξιόπιστο φορέα Πολιτισμού με ακτινοβολία που ξεπερνά τα Ελληνικά σύνορα, μετατρέποντας μια τοπική προσπάθεια σ’ έναν θεσμό με ιδιαίτερα δυναμική προοπτική.

Για τον λόγο αυτό, ενεκρίθη και η πρωτοβουλία του Κ.Α.Μ. για την αποστολή 40 νέων αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης[1] με την δική του ευθύνη και οργάνωση, για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης σχετικό με την Αρχιτεκτονική Τοπίου στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Leonardo Da Vinci).


Το Κ.Α.Μ. και το Μεγάλο Αρσενάλι

Ταυτόχρονα το Κ.Α.Μ. σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την συμπαράσταση του ΥΠ.ΠΟ. και την χρηματοδότηση από το Β’ ΚΠΣ, προγραμμάτισε, οργάνωσε και έφερε σε πέρας την ανάπλαση του Μεγάλου Αρσεναλιού στο οποίο εγκαταστάθηκε τον Μάιο του 2002 και το οποίο αποτελεί έκτοτε την μόνιμη στέγη του.

Η ανάπλαση του μοναδικού αυτού ερειπίου (από το 1941), που χαρακτήριζε μαζί με τα υπόλοιπα νεώρια το παλιό Βενετσιάνικο Λιμάνι και θύμιζε την αγριότητα του πολέμου, αποτελεί την ουσιαστική, συγκεκριμένη συμβολή του Κ.Α.Μ. στην σημερινή Αρχιτεκτονική εικόνα της πόλης.

Η οργάνωση και η ποιότητα της αρχιτεκτονικής πρότασης, η φροντίδα της λεπτομέρειας και η προηγμένης τεχνολογίας κατασκευή, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για δημόσιο έργο, ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή για την ομάδα των αρχιτεκτόνων, των τεχνικών και των υπηρεσιών που συνεργάστηκαν για να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο που αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για τα Χανιά.

Η εγκατάσταση του Κ.Α.Μ. στο Μεγάλο Αρσενάλι, που επετεύχθη μέσα σε έναν μήνα από την παραλαβή του και η υλικοτεχνική υποδομή, που με συνέπεια και αποφασιστικότητα συγκροτήθηκε τους πρώτους 6 μήνες από την λειτουργία του κτιρίου, στηρίχθηκε στα στελέχη του[2], που την οργάνωσαν και τα οποία δημιούργησαν τις προϋποθέσεις μιας άρτιας λειτουργίας ενός κέντρου πολιτισμού.

Η προσπάθεια αυτή που πραγματοποιήθηκε τότε με στόχο την παραδειγματική λειτουργία του και η οποία συνεχίστηκε αργότερα, πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να αποτελέσει το Κ.Α.Μ. έναν μοναδικό χώρο που θα προσφέρεται όχι μόνο για εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια, συναντήσεις, ημερίδες, συναυλίες, προβολές, θεατρικές παραστάσεις, χώρο ενημέρωσης και προβολής του πολιτισμού της πόλης, αλλά και ένα πολιτισμένο «στέκι» για το κοινό και τους αρχιτέκτονες αν το αναψυκτήριό του λειτουργήσει κανονικά, έτσι ώστε να προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας αναψυκτικά, απ’ τα οποία δεν θα λείπουν τα πλούσια βότανα της Κρήτης, αποτελώντας έτσι έναν πόλο έλξης για κάθε πολιτισμένο επισκέπτη και προσφέροντας ταυτόχρονα στο Κ.Α.Μ. μια σημαντική οικονομική στήριξη.

 

Το Κ.Α.Μ. γενέτειρα ενοσ δικτύου Πολιτισμού

Παράλληλα με τις συνεργασίες με σοβαρούς φορείς-θεσμούς, απ’ όπου άντλησε το Κ.Α.Μ. μέχρι σήμερα την αξιοπιστία του, έχει αναπτύξει ισότιμες συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς πολιτισμού με αφορμή τις δραστηριότητές τους, όπως με την θεατρική εταιρία Μνήμη του Μιχάλη Βιρβιδάκη, με τον οποίο έχει επανειλημμένως συνεργαστεί παρουσιάζοντας, για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, το γενικό κλίμα πολιτισμού, του τόπου και του χρόνου στη διάρκεια του οποίου παρήχθησαν τα παρουσιαζόμενα στο θέατρο έργα από συγκεκριμένους δημιουργούς.  Αντίστοιχη συνεργασία ανέπτυξε το Κ.Α.Μ. με τον Δημοτικό Κινηματογράφο, με τον οποίο οργάνωσε δημόσιες συζητήσεις και προβολές σχετικές με την διαχείριση του χώρου.

Αυτές οι τοπικές συνεργασίες μπορούν να πολλαπλασιαστούν και ν’ απλωθούν σε ολόκληρη την Κρήτη, όπως π.χ. στο Ηράκλειο σε συνεργασία με φορείς όπως Βικελαία βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Μουσείο ή στον Άγιο Νικόλαο με τον εκεί Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου κλπ.

Αυτό το Πολιτιστικό Δίκτυο θα μπορούσε ν’ απλωθεί σε ολόκληρη την χώρα με συνεργασίες και ανταλλαγές με μικρά κέντρα πολιτισμού, όπως π.χ. το Ίδρυμα Πορφυρογένη στην Αγριά Βόλου, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, κλπ. με τα οποία έχουν γίνει πρώτες διερευνητικές συζητήσεις

 

Τέλος δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο η συμμετοχή του Κ.Α.Μ. στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων που στεγάζονται σε ιστορικά κτίρια (Le Réseau Européen – Centres Culturels – Monuments Historiques).  Οι πρώτες συνεννοήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Παρίσι και στην Αβινιόν εδώ και καιρό παρουσιάζονται απολύτως θετικές και εκκρεμεί η αίτηση συμμετοχής.  Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί ένας μόνιμος πυρήνας γραμματείας και διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων, που οφείλει να διαθέτει το Κ.Α.Μ. για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τέτοιας προοπτικής και η παραγωγή ενός τεύχους δίγλωσσου που θα περιγράφει τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες του Κ.Α.Μ.

 

Το Κ.Α.Μ. και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η ίδρυση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο Κρήτης 5 χρόνια μετά από την ταυτόχρονη πρόσφατη ίδρυση 3 Τμημάτων στο Βόλο, Πάτρα και Ξάνθη, καθιστά δυσκολότερη την στελέχωσή του, καθώς και την αναζήτηση της ιδιαίτερης ταυτότητάς του προκειμένου να αποφύγει απομιμήσεις, τα χαρακτηριστικά δηλαδή ενός μίζερου επαρχιακού Τμήματος ουραγού αυτών που προϋπήρξαν.

 

Στην κατεύθυνση αυτή το Κ.Α.Μ. οφείλει να βοηθήσει το τμήμα οργανώνοντας εκδηλώσεις, που θα διευκολύνουν τους διδάσκοντες σ’ αυτό να μεταφέρουν στους σπουδαστές τους τις νέες κινήσεις γύρω από την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τον Πολιτισμό, καλλιεργώντας με τις ποικίλες εκδηλώσεις του την ευαισθησία τους, την ευρηματικότητά τους και τον σεβασμό στο κοινωνικό χώρο που τους φιλοξενεί, τα Χανιά.

Η άριστη συνεργασία του Κ.Α.Μ. με τα Τμήματα αρχιτεκτονικής που λειτουργούν ήδη στα Α.Ε.Ι. της χώρας μπορεί ν’ αποτελέσει θετικό προηγούμενο για τις μεταξύ τους ανταλλαγές.  Εξ άλλου η μέχρι τώρα γόνιμη λειτουργία του θερινού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής με τον πειραματικό σε κάθε κατεύθυνση χαρακτήρα του, μπορεί να συμβάλλει σε ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές προτάσεις, οι οποίες θα ενθαρρύνουν τις αναζητήσεις αλλά και την καλλιέργεια διδασκόντων και διδασκομένων.

 

Το Κ.Α.Μ. κέντρο τεκμηρίωσης

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του Κ.Α.Μ, αποκλείστηκε η λειτουργία αρχιτεκτονικής βιβλιοθήκης σ’ αυτό, για λόγους χώρου, προσωπικού και κυρίως λόγους οικονομικούς.  Η δημιουργία όμως μιας συστηματικής συγκέντρωσης  οπτικοακουστικού υλικού (video, DVD, φωτογραφιών και κινηματογραφικών ταινιών) με θέματα που έχουν σχέση με την διαχείριση του χώρου και αυτών που την παράγουν, είναι πολύ πιθανή και δυνατή.

Ήδη έχει συγκεντρωθεί πολύτιμο και πλούσιο υλικό από τις ομιλίες που έγιναν στο Κ.Α.Μ. όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να αξιοποιηθεί εκδοτικά στο σύνολό του.  Μόνο ορισμένοι κατάλογοι εκδηλώσεων (εκθέσεων, παραστάσεων ή αφιερωμάτων) έχουν αυτή την στιγμή πραγματικό ενδιαφέρον και πωλούνται ήδη με έναν δυστυχώς ακόμα ερασιτεχνικό τρόπο από το Κ.Α.Μ., όπως π.χ. «Τοπία Εκμοντερνισμού» α & β, Erich Mendesohn, Stuttgart ’27, Αφιέρωμα Σκαλκώτα, η «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, το «Αγαπάτε τον Μπράμς» της Μάρως Δούκα, κλπ.

 

Το Κ.Α.Μ. Συνεδριακό και Ερευνητικό Κέντρο

Το μοναδικό κτίριο του Μεγάλου Αρσεναλιού προσφέρεται με τον κατάλληλο εξοπλισμό που ήδη διαθέτει σ’ έναν μεγάλο βαθμό και με το κατάλληλο προσωπικό, που οφείλει να προσλάβει, να καταστεί ένας ερευνητικός πυρήνας που θα βοηθήσει πολλαπλά την πόλη, τους αρχιτέκτονες αλλά και τους ενδιαφερόμενους για την αρχιτεκτονική επισκέπτες.

Ήδη από τις πρώτες εκδηλώσεις του το Κ.Α.Μ. επιχείρησε να οργανώσει έναν οδηγό με τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης, του Νομού και αργότερα της Κρήτης, περιλαμβάνοντας σ’ αυτά και τα σωζόμενα κτίρια του 19ου αλλά και του 20ου αιώνα, επισημαίνοντας την σημασία της παράδοσης και της συνέχειάς της.

Στον τομέα αυτό η συνεργασία του Κ.Α.Μ. με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό συνδυασμό, που θα αξιοποιήσει το δυναμικό του Τμήματος προς όφελος των φοιτητών, της Πανεπιστημιακής κοινότητας και της πόλης.

vypočítá než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je napsáno na obalu viagra 25mg zapamatovat vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tabletovací ne.

Print