Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων

Ο αρχαιολογικός χώρος Μαλίων βρίσκεται 38 περίπου χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο, 2 χιλιόμετρα περίπου έξω από τα Μάλια, στο χώρο μεταξύ της Νέας Εθνικής Οδού και της θάλασσας. Σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στη περιοχή των Μαλίων, δηλαδή όστρακα (κομμάτια πήλινων αγγείων) έχουν φτάσει έως εμάς ήδη από την Νεολιθική Εποχή (6.000-3.000 π.Χ.). Η ανθρώπινη δραστηριότητα συνεχίζεται και την επόμενη χιλιετία (3.000-2.000 π.Χ.) συνεχής. Έχουν εντοπισθεί οικίες του Προανακτορικού οικισμού ακριβώς κάτω από το ανάκτορο και πολλές ταφές κοντά στην παραλία. Στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. κτίζονται τα πρώτα ανάκτορα που μετατρέπουν τον παλιό οικισμό σε ανακτορικό κέντρο-πόλη. Αυτό το ανάκτορο καταστρέφεται γύρω στα 1.700 π.Χ. και ξανακτίζεται τα επόμενα 50 χρόνια στην ίδια θέση και με το ίδιο βασικό σχέδιο. Γύρω στα 1.600 π.Χ. γίνονται εκτεταμένες συμπληρώσεις των κτισμάτων του συγκροτήματος και ακολουθεί εποχή μεγάλης ακμής έως τα μέσα του 15ου π.Χ. αιώνα που ακολουθεί την τύχη και των άλλων μεγάλων κέντρων της Κρήτης και καταστρέφεται, προφανώς από τους νέους κατακτητές της Κρήτης, τους Μυκηναίους. Ακολουθούν χρόνοι παρακμής, με ένα μικρό μεσοδιάστημα κάποιας ανάκαμψης γύρω στα 1.350 π.Χ. και μετά η λήθη.

Στην τοποθεσία «Μάρμαρα» βρέθηκαν και ανασκάφηκαν εκτεταμένα ερείπια Ρωμαϊκού οικισμού και μια βασιλική του 6ου μ.Χ. αιώνα. Οι σύγχρονες ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν μετά από παρατηρήσεις ξένων περιηγητών, μεταξύ των οποίων ο Άγγλος ναύαρχος Σπρατ που ταξίδεψε στην Κρήτη στα μέσα του 19ου αιώνα και αναφέρει την εύρεση χρυσών αντικειμένων στη τοποθεσία "Ελληνικό Λιβάδι". Στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά την ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα, ο Ιωσήφ Χατζηδάκης ξεκίνησε ανασκαφές στον λόφο «Άζυμο» εντοπίζοντας τμήμα του ανακτόρου και τις νεκροπόλεις της παραλίας. Το έργο συνέχισε αργότερα η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και με αρκετές διακοπές, οι έρευνες εξακολουθούν μέχρι σήμερα. Τα περισσότερα ευρήματα εκθέτονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και αρκετά στο αντίστοιχο του Αγίου Νικολάου. Ο επισκέπτης μπορεί να δει το Νεοανακτορικό συγκρότημα στο οποίο ανήκουν τα περισσότερα από τα ορατά ερείπια, μικρό τμήμα από το παλιό ανάκτορο στα Βορειοδυτικά και ένα μικρό κτίσμα στη Βόρεια αυλή, κατάλοιπο της Μετανακτορικής εποχής. Σήμερα η πρόσβαση στο ανάκτορο γίνεται από την Δυτική αυλή που είναι πλακόστρωτη, την οποίαν διασχίζουν υπερυψωμένοι διάδρομοι που ονομάζονται από τους αρχαιολόγους "πομπικοί δρόμοι". Στις πλευρές του συγκροτήματος υπήρχαν είσοδοι, οι μεγαλύτερες των οποίων βρίσκονταν στην Βόρεια και την Νότια πτέρυγα. Στην κεντρική αυλή με τις στοές στη Βόρεια και Ανατολική πλευρά της βλέπετε ένα βωμό στο κέντρο της. Στη Δυτική πτέρυγα του ανακτόρου θα θαυμάσετε ένα διώροφο κτίσμα που περιλάμβανε ιερούς και άλλους επίσημους χώρους, όπως και μεγάλες αποθήκες. Στη Νότια, διώροφη επίσης, πτέρυγα βλέπετε κάποιες μεγαλοπρεπείς κατοικίες, ίσως χώρους φιλοξενίας επισήμων, ένα μικρό ιερό και τη μνημειώδη πλακόστρωτη Νότια είσοδο του ανακτόρου που οδηγούσε τον επισκέπτη των Μινωικών χρόνων κατ' ευθείαν στην κεντρική αυλή. Αμέσως μετά θα δείτε τις οκτώ κυκλικές κατασκευές που χρησίμευαν για την αποθήκευση σιτηρών.

Στην Ανατολική πτέρυγα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη το σύστημα από αποθήκες υγρών, με πεζούλια για την τοποθέτηση των γιγαντιαίων πίθων και ένα πολύπλοκο σύστημα αυλακιών και συλλεκτήρων για τη συλλογή τους. Πίσω από τη Βόρεια στοά της κεντρικής αυλής βρίσκεται η μεγάλη υπόστυλη αίθουσα με προθάλαμο, που αποτελούσε την βάση μεγάλης αίθουσας τελετουργιών στον όροφο. Δυτικά από την αίθουσα αυτή, μεγάλος πλακόστρωτος διάδρομος συνέδεε την κεντρική αυλή με τη Βόρεια, που έχει περιμετρικά της εργαστήρια και αποθήκες και με την Βορειοδυτική αυλή ή αυλή του Πύργου. Ακόμη δυτικότερα, υπήρχαν οι επίσημοι χώροι, που στο κέντρο έχουν την λεγόμενη αίθουσα ακροάσεων με τα πολύθυρα και την δεξαμενή των καθαρμών. Γύρω από το ανάκτορο αναπτύσσεται η μινωική πόλη, που την εποχή της ακμής της ήταν μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Στα Βόρεια της δυτικής αυλής υπάρχει μια «υπόστυλη κρύπτη» που θεωρείται το πρυτανείο των Ελληνικών χρόνων και η αγορά. Ολόκληρες συνοικίες και μεμονωμένες οικίες της πόλης έχουν αποκαλυφθεί από τις ανασκαφές, με σημαντικότερη τη λεγόμενη συνοικία Ζ, τις οικίες Ε, Δα και Δβ και την πολύ σημαντική συνοικία Μ της εποχής των πρώτων ανακτόρων που καταλαμβάνει έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου και αποτελεί το σπουδαιότερο αρχιτεκτονικό σύνολο της Παλαιοανακτορικής εποχής σε ολόκληρη την Κρήτη. Κοντά στη Βόρεια παραλία, Βορειανατολικά από το ανάκτορο, βρέθηκε και ανασκάφηκε η Παλαιοανακτορική νεκρόπολη, με σημαντικότερο κομμάτι το μεγάλο ταφικό συγκρότημα του Χρυσόλακκου, σε κάποιο τάφο του οποίου βρέθηκε το περίφημο χρυσό κόσμημα των μελισσών.

​​počítáno než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je napsáno na obalu viagra 25mg ​​nezapomeňte vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tabletem ne.

Print Email