Πλατανιάς

Πλατανιάς

Το πρώτο χωριό του δήμου Πλατανιά στο δρόμο προς Κίσσαμο και στη δεξιά όχθη του ποταμού Πλατανιά ή Κερίτη (ομηρικού Ιάρδανου) ποταμού αρχίζει από την παραλία και εκτείνεται ανηφορικά προς την Ακρόπολη, με την εξαίσια πανοραμική θέα όλου του κόλπου των Χανίων.
Το χωριό (κοινότητα παλαιότερα) αποτελεί σήμερα διαμέρισμα του Δήμου Πλατανιά, επαρχίας Κυδωνίας. Αναφέρεται στην επαρχία Κυδωνίας το 1577 από το Fr .Barozzi και το 1583 από τον Καστροφύλακα με την ονομασία Pirgo Platanea και 154 κατοίκους.
'Ομως η ιστορία του φαίνεται να είναι πολύ παλαιότερη, καθώς και σε αυτή την περιοχή έχουν παρατηρηθεί λείψανα ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.
Όπως σε όλα σχεδόν τα παραθαλάσσια χωριά, διακρίνομε και εδώ δύο οικιστικές ζώνες, τον Πάνω Πλατανιά (παλαιό Πλατανιά) και τον Κάτω Πλατανιά. Στον Πάνω Πλατανιά (ή Ακρόπολη) υπήρχε φρούριο (παρατηρητήριο) επί Τουρκοκρατίας, του οποίου σήμερα σώζονται υπολείμματα. Το παρατηρητήριο ήταν λαξεμμένο μέσα στο βράχο. Χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς στην Κατοχή, καθώς μέσα στο βράχο έκρυβαν το κανόνι με το οποίο πολυβολούσαν τα συμμαχικά αεροπλάνα.
Το υπερυψωμένο και αμφιθεατρικό αυτό τμήμα του χωριού διατηρεί τον απόηχο και το διαστρωματικό χρώμα άλλων εποχών. Βράχια και δρομάκια της Ακρόπολης αφηγούνται το διάβα λαών και εθνών από αυτό τον τόπο της Κρητικής γης. Η ψυχή του τόπου υπερίσχυσε. Ποτέ δεν αφομοιώθηκε, αλλά, αντίθετα, κατάκτησε τους ξένους. Παράδειγμα από τα χρόνια της νεότερης ιστορίας το οδοιπορικό του Γερμανού αλεξιπτωτιστή της Μάχης της Κρήτης, ο οποίος ξαναγύρισε στον Πλατανιά, χρόνια αργότερα, για να βρει εκείνη που είχε μιλήσει στην καρδιά του μέσα στο ζόφο του πολέμου. Παντρεύτηκαν και έζησαν αγαπημένοι και αχώριστοι εδώ, στην Ακρόπολη, ώσπου τους απομάκρυνε ο θάνατος.
Ο Κάτω Πλατανιάς αναπτύχθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες και μετεξελίχθηκε με γοργούς ρυθμούς σε τουριστική περιοχή. Οι καλλιέργειες και τα θερμοκήπια έδωσαν τη θέση τους σε αναρίθμητες τουριστικές επιχειρήσεις. Οι επισκέπτες από όλες τις χώρες είναι πολλοί, καθώς ο συνδυασμός θάλασσας και περιοχής φυσικού κάλλους σε μικρή απόσταση από το κέντρο των Χανίων αποτελεί ισχυρό κίνητρο και πόλο έλξης. Ο τουρισμός στην περιοχή έχει κατά κανόνα οικογενειακό χαρακτήρα.
Στον Πλατανιά υπάρχει κοινοτικό και ιδιωτικό ιατρείο, φαρμακείο, δημόσιο νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο, καθώς και ιδιωτικός παιδικός σταθμός. Λειτουργούν κατά τη θερινή περίοδο περίπου εξακόσιες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία και καφετέριες, παντοπωλεία, καταστήματα τουριστικών ειδών, χρυσοχοεία, κ.λπ.).
Παρα την έντονη τουριστική ανάπτυξη οι κάτοικοι του χωριού επιδιώκουν να διατηρήσουν και να αναβιώσουν θεμελιώδη στοιχεία της παράδοσης, τα ήθη και τα έθιμα που συνθέτουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Οι ναοί του χωριού ανοίγουν μια χαρμόσυνη αγκαλιά τις μέρες που τιμάται η μνήμη των αγίων στους οποίους είναι αφιερωμένοι. Ο Άγιος Δημήτριος, μοναστήρι παλαιότερα, στον Πάνω Πλατανιά, είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού για τους χειμερινούς μήνες. Ο περικαλλής και ιστορικός ναός είναι χτισμένος σε καίριο σημείο με εξαιρετική θέα.
Το κοιμητήριο του χωριού, κατά συνέχεια του περίβολου του ναού προς νότο, ντύνεται με λουλούδια τη Μεγαλοβδομάδα. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου ξεκινά από εδώ και η βραδιά της Ανάστασης, το Μέγα Σάββατο με την εξαίσια φωταγωγία και τα μύρα της Άνοιξης, είναι ένα αλησμόνητο γεγονός κάθε χρόνο.

Η Παναγία η Φανερωμένη στον Κάτω Πλατανιά, δίπλα στο σχολείο όπου και το Μνημείο Πεσόντων, είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού για τη θερινή περίοδο. Εορτάζει με λαμπρό πανηγύρι κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου.

Ο Άγιος Γεώργιος ο "Μεθυστής", πολύ παλαιά εκκλησία με τοιχογραφίες, βρίσκεται στη συνοικία Δρακιανά, ένα ωραιότατο καταπράσινο τοπίο στο δυτικό τμήμα του χωριού, 5χλμ. πάνω από την ταβέρνα «Μύλος». Εορτάζει κάθε χρόνο στις 3 Νοεμβρίου, τότε που ανοίγουν τα βαρέλια και δοκιμάζονται τα κρασιά.Στη διαδρομή προς Δρακιανά υπάρχει και το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Είναι ο πρώτος ναός που συναντούμε, ενώ κατά συνέχεια και στα μισά αυτής της διαδρομής βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος εορτάζει κάθε χρόνο μετά το Πάσχα (κινητή εορτή). Ψηλότερα από την Αγία Παρασκευή είναι χτισμένος ο ναός της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού που πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου. Τέλος ο Άγιος Αντώνιος, δυτικά του χωριού και σε απόσταση περίπου 200 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο, εορτάζει στις 1 7 Ιανουαρίου.Στον Πλατανιά υπάρχει ενεργός Πολιτιστικός Σύλλογος. Επίσης υπάρχει έντυπος λόγος (η διμηνιαία εφημερίδα «Η Φωνή του Πλατανιά» ) και αναφέρεται στο χθες και στο σήμερα του τόπου, με προβληματισμούς και προτάσεις για το αύριο. Υπάρχουν, τέλος, τα αποτυπώματα της ιχνηλασίας του χθες από νέους ανθρώπους με μεράκι ορατά σε επιχειρήσεις (όπως το εστιατόριο «ΜΥΛΟΣ», το οποίο έχει ιστορία πολλών δεκαετιών και αποτελεί πλέον τοπογραφικό σημείο αναφοράς καθώς και ο πρόσφατα διαμορφωμένος ομώνυμος ξενώνας επί του κεντρικού δρόμου, στο δυτικό άκρο του χωριού). Αυτή η ευδόκιμη προσπάθεια σε κτίσματα, επιχειρήσεις και σπίτια εκφράζει τη νοσταλγία των ανθρώπων του τόπου για τη γαλήνια ρέμβη του χθες. Το σήμερα, περισσότερο πολυάνθρωπο και με ταχύτερους ρυθμούς ζωής, βρίσκει και πάλι θέση γι' αραξοβόλι στην άμμο της παραλίας, το σούρουπο. Και πάνω, στα στενά δρομάκια, στον Άη Δημήτρη, στο Βιγλί, στις αυλές με τον ασβέστη και τα λουλούδια. Στον ανοιχτό ορίζοντα με το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων αντίκρυ, το θηρίο της θάλασσας το οποίο, σύμφωνα με το μύθο, διάλεξε να πετρώσει εδώ.

Φωτογραφίες


chania_pano_platanias

chania_platanias1

chania_platanias10

chania_platanias11

chania_platanias12

chania_platanias13

chania_platanias14

chania_platanias15

chania_platanias16

chania_platanias2

chania_platanias3

chania_platanias4

chania_platanias5

chania_platanias6

chania_platanias7

chania_platanias8

chania_platanias9

vypočtená než si ji nás poté zakoupili, a to nejen proto, že je ​​písemných na obalu viagra 25mg ​​nezapomeňte vzít v podobě, v níž se umístěný. Nic s tabletem ne.

Print Email