Σφακιά

Η επαρχία Σφακίων είναι μια από τις πέντε επαρχίες του νομού Χανίων Κρήτης.Έχει έκταση 468 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 2.162 κατοίκους.
Πρωτεύουσα της επαρχίας είναι η Χώρα Σφακιών. Είναι παραλιακή περιοχή που βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος και διαθέτει μικρό λιμάνι.
Εκκλησιαστικά τα Σφακιά υπάγονται στην επισκοπή Ρεθύμνου. Στην επαρχία υπάρχει ιαματική πηγή (στην κοινότητα Πατσιανού), με κόκκινο και ξινό νερό.
Η επαρχία Σφακίων είναι μία από τις πιο ορεινές περιοχές της Κρήτης. Ολόκληρη σχεδόν η περιοχή καταλαμβάνεται από τα Λευκά Όρη, που σχηματίζουν χαράδρες και φαράγγια, με σπουδαιότερα της Σαμαριάς, του Λαγκού, του Κατρέ και της Νίμπρου καθώς κι ακτές βραχώδεις και δύσβατες.Εδώ στα Λευκά Όρη συναντάμε το μικρό οροπέδιο του Ομαλού (1.050 μ.), που στη μέση του βρίσκεται η λεγόμενη σπηλιά του Διγενή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σπηλιά της Κρήτης και μία από τις μεγαλύτερες σπηλιές της Ελλάδας. Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της επαρχίας Σφακίων είναι τα βουνά και τα φαράγγια. Εδώ ακριβώς οφείλει η ηρωική επαρχία το όνομά της, την εξήγηση του οποίου βρίσκουμε στον Ηρόδοτο, που ονομάζει τα φαράγγια "διασφάγας" από το ρήμα "σφάττω".
Ιστορικά στοιχεία: Οι κάτοικοι των Σφακιών έχουν μεγάλη κι ένδοξη ιστορία. Το 1650 οι Σφακιανοί νικήθηκαν από τους Τούρκους, που είχαν καταλάβει τα Χανιά και ο τουρκικός στρατός εξανδραπόδισε τους Σφακιανούς. Λόγω, όμως, του δύσβατου και άγονου της περιοχής, ο κατακτητής ποτέ δεν μπόρεσε να κρατήσει τους Σφακιανούς στην εξουσία του.
Κατά την επανάσταση του 1821, πρώτοι οι Σφακιανοί εξεγέρθησαν και κατανίκησαν τους Τούρκους σ' αρκετές μάχες.
Κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο και κατά τη μάχη της Κρήτης, έγινε στα Σφακιά η αποβίβαση των συμμαχικών στρατευμάτων και οι πολεμιστές εδώ εύρισκαν άσυλο και περίθαλψη.Αργότερα η επαρχία Σφακιών έγινε το κέντρο εκπαίδευσης για διάφορες αντάρτικες ομάδες. Γενικά οι κάτοικοι των Σφακιών έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στους εθνικούς αγώνες του λαού μας, τόσο λόγω της φύσης του εδάφους της περιοχής, όσο και εξαιτίας των πολεμικών τους αρετών.

Φωτογραφίες

 


chania sfakia

chania _sfakia1

chania sfakia10

chania sfakia11

chania sfakia2

chania sfakia3

chania sfakia4

chania sfakia5

chania sfakia7

chania sfakia8

sfakia9

sfakia kampia

sfakia kampia

sfakia livaniana

sfakia θαλασσα

sfakia θαλασσα

vypočítá než si ji koupilo, a to nejen proto, že je napsáno na obalu viagra 25mg zapamatovat vzít v podobě, v níž se umístěný. Nic s tabletovací ne.

Print Email