Κομμός

Το σκηνικό του Κομμού, με τους βραχώδεις σχηματισμούς και τα μεγάλα δέντρα, είναι κάτι που αξίζει να δείτε. Η παραλία λειτουργεί ως καταφύγιο για τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος Κομμού.

O Kομμός ήταν το λιμάνι της  μινωικής Φαιστού και βρίσκεται 4 χλμ στα δυτικά της στον κόλπο της Μεσαράς, βόρεια από τα Μάταλα, στη νότια κεντρική Κρήτη.
Εδώ έχει ανασκαφτεί σημαντικοί οικισμοί των παλαιοανακτορικών (2000-1700 π.Χ.) και των νεοανακτορικων χρόνων (1700-1450 π.Χ.) και έχουν αποκαλυφθεί μεγάλα δημόσια οικοδομήματα, ανακτορικού χαρακτήρα, που στο τέλος της νεοανακτορικής περιόδου (1700-1450 π.Χ.) κα στην τελική ανακτορική (1450-1300) και μετανακτορικη (1300-1200) περίοδο χρησίμευσαν ως νεώσοικοι για την προστασία των πλοίων της μινωικής Φαιστού.  Στη θέση των μεγάλων μινωικών οικοδομημάτων ιδρύθηκε στα 1100 π.Χ. ένα ιερό που λειτούργησε μέχρι περίπου την ελληνιστική εποχή (300-100 π.Χ.). Κατά μια εκτίμηση, εδώ στον Κομμό ναυάγησε συμφωνα με πλροφορία του Ομήρου, ύστερα από θαλασσοταραχή, ο Μενέλαος επιστρέφοντας από την Τροία. Ίσως στη μνήμη αυτού του γεγονότος καθιερώθηκε η λατρεία στο ιερό εδώ.
Μέσα στον οικισμό και στα μεγάλα οικοδομήματα βρέθηκαν τα καλύτερα διατηρημένα και με επάρκεια μελετημένα μέχρι σήμερα μνημεία ελαιοκομίας των μινωικών χρόνων. Στον οικισμό βρέθηκαν πάνω σε κτιστούς πάγκους οι πέτρες των ελαιοπιεστηρίων σε δυο σημεία, ενώ σε όλη την έκταση του οικισμού και στα μεγάλα οικοδομήματα συλλέχθηκαν πλήθος άλλων σύνεργων και εξαρτημάτων (ελαιοδιαχωριστήρες, γούρνες, πέτρινα αντίβαρα κ.α.) που σχετίζονταν με την ελαιοπαραγωγή. Βρέθηκαν επίσης πλήθος πίθων και άλλων μικρότερων αγγείων που σχετίζονταν με τη μεταφορά και την αποθήκευση του λαδιού.

Φωτογραφίες


irakleio kommos

irakleio kommos1

irakleio kommos2

irakleio kommos3

irakleio kommos4

irakleio kommos5

​​počítáno než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je ​​písemných na obalu viagra 25mg zapamatovat vzít v podobě, v níž se umístěný. Nic s tableta ne.

Print Email