Νησίδα Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι

Η νησίδα Χρυσή (επίσημη ονομασία) ή Γαϊδουρονήσι βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια Νότια από την Ιεράπετρα στο Λιβυκό Πέλαγος και είναι ακατοίκητη, αλλά έχει πολύ ωραίες αμμουδιές και μεγάλη ιστορία. Το έδαφος είναι σχεδόν επίπεδο με ψηλότερο σημείο τα 31 μέτρα (θέση «Κεφάλα»). Έχει μήκος 5 χιλιόμετρα και πλάτος 1. Τις 4-6 ώρες που έχει ο επισκέπτης στη διάθεσή του μπορεί να τις μοιράσει σε ωραίο μπάνιο σε μια φανταστική θάλασσα στις πολλές μικρές αμμουδιές του νησιού και με κάποιες βόλτες σε μερικά αξιόλογα μέρη του. Αξίζει να επισκεφτείτε το μεγάλο δάσος κέδρων (περισσότερα από 5.000 υπεραιωνόβια δέντρα), ή να θαυμάσετε τα άπειρα απολιθωμένα κοχύλια στην παραλία Μπελεγρίνα στο βόρειο μέρος του νησιού, ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Στα δυτικά ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να προσκυνήσει στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (13 ος αιώνας), να μαζέψει αλάτι από τις παλιές αλυκές, να δει τους λαξευτούς τάφους των Ρωμαϊκών χρόνων και τον αρχαίο λιμενοβραχίονα και τον παλιό φάρο. Μερικές εκατοντάδες μέτρα ανατολικά της Χρυσής βρίσκεται μια βραχονησίδα (κάτι περισσότερο από 100 στρέμματα έκταση), το Μικρονήσι, ένα βραχώδες καταφύγιο πολλών χιλιάδων γλάρων. Για τις ομορφιές της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σπάνιου οικοσυστήματός της, η Χρυσή προστατεύεται από το Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους (NATURA 2000).
Η πρόσβαση από την Ιεράπετρα γίνεται με εκδρομικά σκάφη καθημερινά στις 10:30 και στις 12:30 το πρωί με επιστροφή στις 5:00 και στις 6:00 το απόγευμα. Η διαδρομή διαρκεί μια περίπου ώρα . Τα καραβάκια πραγματοποιούν τις εκδρομές αυτές από τον Μάιο, έως τα τέλη του Οκτωβρίου.

Φωτογραφίες


lasithi_xrisi1

lasithi_xrisi10

lasithi_xrisi11

lasithi_xrisi12

lasithi_xrisi2

lasithi_xrisi3

lasithi_xrisi4

lasithi_xrisi5

lasithi_xrisi6

lasithi_xrisi7

lasithi_xrisi8

lasithi_xrisi9

​​počítáno než si ji nás poté zakoupili, a to nejen proto, že je napsáno na obalu viagra 25mg pamatovat vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tableta ne.

Print Email