Φαράγγι Ζίρου - Ξερόκαμπου

Το Φαράγγι Ζίρου - Ξερόκαμπου ξεκινάει Νοτιοανατολικά από το χωριό Ζίρος και καταλήγει στην παραλία του Ξερόκαμπου ( 103 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 20 χιλιόμετρα Ανατολικά από το χωριό Ζίρο). Πρόκειται για ένα σχεδόν άγνωστο στους πολλούς φαράγγι της Ανατολικής Κρήτης. Επειδή η ανάβαση είναι αρκετά κουραστική και επίπονη σας συνιστούμε καλύτερα να το κατεβείτε. Θα ξεκινήσετε την κατάβαση από το μικρό οροπέδιο Λαμνώνι που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα περίπου βορειοανατολικά του χωριού Ζίρος. Κατεβαίνοντας θα έχετε συνεχώς μπροστά σας την θαυμάσια εικόνα του απέραντου Λιβυκού Πελάγους και θα απολαμβάνετε την άγρια ομορφιά του γυμνών από βλάστηση τοιχωμάτων του. Ολόκληρη η διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από 2 ώρες γίνεται σε ένα κατάξερο περιβάλλον, ίσως το πιο ξερό σε όλη την Ανατολική Κρήτη και δεν θα συναντήσετε ούτε ένα δέντρο, παρά μόνο κάτι θάμνους.


Δεν υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτείτε και να χαθείτε γιατί υπάρχει ευδιάκριτο μονοπάτι σε όλη την διαδρομή μέχρι κάτω τον άσφαλτο κοντά στην παραλία σε υψόμετρο 50 περίπου μέτρων. Μετά την σχετική κούραση των 2-2,5 ωρών ποδαρόδρομου θα σας ανταμείψει ένα ωραίο δροσιστικό μπάνιο στα καταγάλανα νερά του Ξερόκαμπου. Η θέα της θάλασσας από ψηλά σίγουρα θα σας μαγνητίσει και θα σας δώσει την ευκαιρία να τραβήξετε αρκετές φωτογραφίες. Για να παραλάβετε το αυτοκίνητό σας από την είσοδο του φαραγγιού πρέπει κάποιος από την παρέα να «θυσιαστεί» και να μην σας ακολουθήσει στο φαράγγι, αλλά να το κατεβάσει κάτω και να σας περιμένει, αφού πρώτα πιεί την τσικουδιά του σε κάποια ψαροταβέρνα της παραλίας. Η εποχή που σας συνιστούμε να το περάσετε είναι μετά τον Οκτώβριο και πριν τα μέσα Ιουνίου γιατί τους υπόλοιπους μήνες η ζέστη είναι αφόρητη.
Η πρόσβαση από τον Άγιο Νικόλαο, ή την Σητεία γίνεται με νοικιασμένο ή ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

​​počítáno než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je psaný na obalu viagra 25mg pamatovat vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tabletovací ne.

Print Email