Μονή Καψά

Η Μονή Καψά ή ακριβέστερα η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται σε μαγευτικής ομορφιάς βραχώδη και απότομη περιοχή μπροστά στο Λιβυκό πέλαγος, ανάμεσα του Μακρύγιαλου και του Γκουνουρά σε απόσταση 9 χιλιόμετρα ανατολικά από τον Μακρύ Γιαλό, 32 Ανατολικά από την Ιεράπετρα και 35 χιλιόμετρα Νότια από τη Σητεία και 67 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο.
Η Μονή φέρεται να έχει κτιστεί γύρω στον 15ο αιώνα και μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχε μια εκκλησούλα μέσα σε σπηλιά αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη και λίγα κελιά για τους μοναχούς.

Μετά η Μονή συνδέεται με τις δραστηριότητες ενός ιδιότυπου μοναχού που ισχυριζόταν ότι έβλεπε οράματα και θεράπευε ανίατα άρρωστους με το όνομα Ιωσήφ. Οι φήμες αυτές προσέλκυσαν πλήθη κόσμου με πολλά δώρα προς τον «άγιο» που τα χρησιμοποίησε για την επέκταση τόσο του ναού, όσο και των κελιών. Έφερε ονομαστούς τεχνίτες ξυλογλύπτες και αγιογράφους της περιοχής και διακόσμησε το ναό (1869-1870). Αργότερα το έργο του μοναχού αυτού συνέχισε ο εγγονός του που έκανε πολλές επεκτάσεις, συντήρησε και αναστήλωσε πολλούς χώρους στο μοναστήρι, έφερε νερό, καλλιέργησε τα κτήματα γύρω.
Ο επισκέπτης εκτός από το προσκύνημα στον ιερό τόπο μπορεί να θαυμάσει το καταγάλανο και απέραντο Λιβυκό Πέλαγος, να δει την είσοδο ή και να διασχίσει το περίφημο γειτονικό φαράγγι και να στοχαστεί ανάμεσα στη γη, στον ουρανό και στην θάλασσα σχεδόν μόνος.Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη, γιατί υπάρχει ένας καλά ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί από τον Μακρύγιαλο στο Μοναστήρι και στην είσοδο του φαραγγιού.

​​počítáno než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je psaný na obalu viagra 25mg zapamatovat vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tabletovací ne.

Print Email