Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Στην αρχή του 21ου αιώνα, σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων σε κάθε τομέα δραστηριότητας του Ανθρώπου,  η ελληνική καθημερινή πραγματικότητα δέχεται τις ποικίλες επιδράσεις του καταιγισμού των κάθε είδους γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο μας σε όλα τα επίπεδα. Γεγονότα που ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα τους προσδιορίζουν και σημαδεύουν τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και όλα μαζί, το σημερινό επίπεδο του Ανθρώπινου Πολιτισμού και έτσι μας "αγγίζουν" όλους.

Ο Δήμος Χανίων δραστηριοποιείται πλέον ενεργά στο χώρο του Πολιτισμού και ειδικότερα σ' αυτό των τεχνών. Ότι αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες, αλλά και από παλαιότερα ακόμη, ένα όραμα πολλών Χανιωτών, παίρνει τώρα σάρκα και οστά με την ύπαρξη και τη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης.


Στην πρώτη περίοδο της λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης παρουσιάζεται ένα μέρος της συλλογής των έργων τέχνης που ο Δήμος Χανίων απέκτησε στη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν. Τελικά επεκράτησε σαν ένα γενικότερο σκεπτικό το να υπάρξει η δυνατότητα έναρξης της λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Παράλληλα έγινε προσπάθεια μιας κατά το δυνατόν ιστορικού χαρακτήρα προσέγγισης της υπάρχουσας συλλογής, ακριβώς για να ανιχνευθεί η πορεία των πραγμάτων σε τοπικό επίπεδο και από ιστορική άποψη.


Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η συλλογή του Δήμου Χανίων αριθμεί σήμερα πολλά ακόμη έργα πολλών καλλιτεχνών που για λόγους συντήρησης, αποκατάστασης φθορών κλπ, δε στάθηκε δυνατόν να εκτεθούν.

Τώρα ο Δήμος Χανίων με δεδομένη την ύπαρξη και την λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης στοχεύει στην ανάδειξη του χώρου αυτού όχι τόσο σαν ένα χώρο μουσειακό όσο σαν ένα χώρο προστασίας και διάσωσης του πολιτισμού με την ευρύτερη δυνατή έννοια. Σ' ένα χώρο δηλαδή σύγχρονο όπου οι διάφοροι τομείς της Τέχνης, της Επιστήμης και του Λόγου θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αναζητώντας ο ένας τη συνδρομή του άλλου ώστε να γίνει εφικτή η υλοποίηση στόχων και οραμάτων που ο καθένας από αυτούς τους τομείς της εκδήλωσης του Ανθρώπινου πνεύματος μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Με μια σύγχρονη και ανταποκρινόμενη στους καιρούς μας έννοια, αρμόζει πολύ περισσότερο η Δημοτική Πινακοθήκη να αποτελεί ένα Κέντρο πολιτιστικής παιδείας, με βάση ίσως τα εικαστικά αλλά και με ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο δραστηριοτήτων.

Ας μη λησμονούμε ότι "Δεν υπάρχουν σύνορα εκεί που τελειώνει το βασίλειο της Επιστήμης και αρχίζει το βασίλειο της Τέχνης. Ο Uomo Universale της Αναγέννησης ήταν πολίτης και των δυο".

Ας αναζητήσουμε λοιπόν στη συνδρομή και στη προσφορά της Τέχνης, της Επιστήμης και του Λόγου τον τρόπο και το μέσον με τα οποία θα προστατεύσουμε και θα διασώσουμε, θα παράγουμε και θα δημιουργήσουμε, θα προωθήσουμε και θα διασώσουμε το ένα και μοναδικό στοιχείο που αποτελεί την εγγύηση για τη διασφάλιση της ύπαρξης της Ανθρώπινης υπόστασής μας, τον Πολιτισμό!

​​počítáno než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je napsáno na obalu viagra 25mg vzpomenout vzít v podobě, v níž se umístěný. Nic s tabletem ne.

Print Email