Πύλη Της Άμμου - Παλιό Λιμάνι

Η πύλη της άμμου, βρίσκεται ανάμεσα στο παλιό λιμάνι και την συνοικία κουν καπί στη βορειοδυτική γωνία των βενετσιάνικων τειχών, είναι θεμελιωμένη μέσα στη θάλασσα και στα βράχια της παραλίας. Εκεί βρίσκεται η δεύτερη σπουδαιότερη πύλη του τείχους που σώζεται και σήμερα και ονομάστηκε Sabbionara δηλαδή «της άμμου», ονομασία που διατήρησαν οι Τούρκοι, μεταφράζοντας το στη γλώσσα τους Κουμ Καπί. Ο ογκώδης παραθαλάσσιος προμαχώνας ή σωστότερα ημιπρομαχώνας Μocenigo, οριοθετεί τη βορειοανατολική άκρη των οχυρώσεων, των οποίων αποτελεί και το ρομαντικότερο σημείο. Η βενετσιάνικη πύλη έχει ανοιχτεί πάνω στο ευθύγραμμο τμήμα του τείχους, μεταξύ του Μocenigo και του προμαχώνα της Santa Lucia, πιο κοντά στον πρώτο και δίπλα στη Θάλασσα και η μνημειακή όψη της προς τη μεριά της πόλης διατηρείται (αν και κλεισμένη) σχετικά καλά. Η όψη προς τη μεριά της θάλασσας (εξωτερική) μαζί με ένα μεγάλο τμήμα του τείχους που την περιβάλλει, καταστράφηκε κατά την πολιορκία του 1645 και οι Τούρκοι την ανάπλασαν σε πολύ μικρότερες διαστάσεις, όπως τη βλέπουμε σήμερα. Το επισκευασμένο κομμάτι, διαφέρει σημαντικά από το υπόλοιπο τείχος, που κι αυτό είναι σημαδεμένο από τους κανονιοβολισμούς. Έξω από την πύλη, οι Τούρκοι έκτισαν μια κρήνη για τη χρήση των περαστικών, που επίσης υπάρχει σήμερα. Στο παραπέτο του τείχους λίγο νοτιότερα, υπάρχουν πέντε μεγάλα οικόσημα, όπως επίσης και πάνω στο κυκλικό μέτωπο του προμαχώνα (φθαρμένα) με χρονολογία 1591 και στρογγυλό έμβλημα με ανάγλυφο το λέοντα του Αγ. Μάρκου μέσα σε στεφάνι. Μέσα στην εσοχή (oreccione) του προμαχώνα Μocenigo,ο οι Τούρκοι δημιούργησαν μια νέα πύλη (καλύτερα τοποθετημένη και προστατευμένη από τη βενετσιάνικη), η οποία σώζεται και σήμερα και έδωσε και την ονομασία στη γειτονιά του Κουμ Καπί. Πάνω ακριβώς υπήρχε η «χαμηλή πλατεία του προμαχώνα», με δύο κανονιοθυρίδες που υπάρχουν και σήμερα.

Βορειότερα υπήρχε ένα μικρό οχύρωμα (το revellino Michel) και αμέσως μετά, τα νεώρια του Μογο, τα νέα αρσενάλια όπως τα έλεγαν οι Βενετσιάνοι, θεμελιωμένα πάνω στα βράχια του «Λαγονησιού». Ένας καλοφτιαγμένος επιπρομαχώνας, ομώνυμος με την πύλη (Cavaliere Sabbionara) προστάτευε τη βενετσιάνικη πύλη. Σ' αυτόν οδηγούσε μια ράμπα (κεκλιμένο επίπεδο), που αλλάζοντας κατεύθυνση στο επίπεδο του τείχους, έμπαινε μέσα από μικρή πύλη στο πάνω επίπεδο του προμαχώνα. Ο Gerola λέει ότι ανακατασκευάστηκε από τους Τούρκους το 1686. Οι βομβαρδισμοί του 2ου παγκοσμίου πολέμου κατέστρεψαν και αυτό το μνημείο, του οποίου σώζεται η βάση. Στο χώρο μεταξύ των νεώριων του Μογο και του προμαχώνα Μocenigo οι Οθωμανοί έχτισαν το β’ μισό του 19ου αιώνα, ογκώδες στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο μετά την αποχώρηση τους δόθηκε στην Κρητική Χωροφυλακή. Νεότερο κτίριο, που στέγασε τη σχολή της Χωροφυλακής, κτίστηκε τέλη της δεκαετίας του 1920, πάνω στο προμαχώνα Μocenigo εκεί που σήμερα βρίσκονται τα αρμυρίκια.

vypočítá než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je napsáno na obalu viagra 25mg ​​nezapomeňte vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tabletem ne.

Print Email