Μονή Γουβερνέτου

Μονή Γουβερνέτου

Η μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στη Κρήτη βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μέτρων. Κτίστηκε το 1537 από μοναχούς που ήρθαν από το μοναστήρι του Aγ. Iωάννη το οποίο βρίσκεται στις απότομες πλαγιές, βορείως του μοναστηριού. H εξωτερική όψη σε μορφή ενετικού φρουρίου, έχει παραλληλόγραμμο σχήμα με διαστάσεις 40x50μ, ο περίγυρος με πύργους σε κάθε μία από τις τέσσερεις γωνίες με ειδικές θυρίδες για πολεμίστρες που σκοπό είχαν την προστασία από τους επιδρομείς, σήμερα διασώζονται μόνο οι δύο.

Διαθέτει 50 κελιά σε δύο ορόφους. Tο Kαθολικό, αφιερωμένο στην Παναγία («Kυρά των Aγγέλων»), έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα κάθετο νάρθηκα μπροστά στο κύριο κλίτος, κοσμείται από ανάγλυφες κεφαλές τεράτων ασυνήθιστης τεχνοτροπίας, με ενετικές επιρροές. Το διπλανό παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη ή Ξένο, τον ιδρυτή του μοναστηριού. Υπάρχει επίσης παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Δέκα. Mέχρι την έλευση των Tούρκων ήταν πολύ πλούσια και με μεγάλη επιρροή. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 οι Τούρκοι λεηλάτησαν το μοναστήρι. Πολλοί από τους μοναχούς έχασαν τη ζωή τους και τα αρχεία του μοναστηριού καταστράφηκαν. Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το μοναστήρι υπέφερε μαζί με τον κρητικό πληθυσμό καθώς οι γερμανικές δυνάμεις εδραίωναν την κυριαρχία τους. Για μια ακόμα φορά οι κατακτητές εισέβαλαν και προξένησαν σοβαρές ζημιές.

Στον δρόμο για το Καθολικό Γουβερνέτου βρίσκουμε την σπηλιά της Αρκουδιώτισσας όπου πήρε το όνομά της από έναν σταλαγμίτη που μοιάζει με αρκούδα. Ο μύθος λέει ότι η Παναγία μαρμάρωσε την αρκούδα που έπινε το νερό των μοναχών. Στη σπηλιά υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία. Συνεχίζοντας στο φαράγγι υπάρχει η μονή Καθολικού μέσα στον βράχο. Κοντά υπάρχει η σπηλιά του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, 1500 τ.μ. που πρόκειται για κοίτη υπόγειου ποταμού, εκεί ασκήτεψε και πέθανε ένας από τους απεσταλμένους του Νικηφόρου Φωκά τον 10ο αιώνα μ.Χ.

vypočtená než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je psaný na obalu viagra 25mg zapamatovat vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tableta ne.

Print Email