Μουσείο Ακριτών Ευρώπης [ Παλαιόχωρα Χανίων ]

Το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης στεγάζεται στo κέντρο της Παλαιόχωρας του Δήμου Καντάνου - Σελίνου, στο οίκημα του παλαιού οικοτροφείου, δίπλα στο μεσαιωνικό κάστρο.
Ιδρύθηκε το 2006 στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός 2000» και συντηρείται από τον Δήμο Καντάνου - Σελίνου.
Το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης επιστημονικής εργασίας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για το προϊόν συνεδρίων και επιστημονικών συζητήσεων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «European Acritic Heritage», στο οποίο συμμετείχαν η Ελλάδα, το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Βουλγαρία. Αναδεικνύει ένα διευρωπαϊκό, ίσως και οικουμενικό πολιτισμικό και ιστορικό φαινόμενο, εστιάζοντας στους υπερασπιστές των συνόρων, «των άκρων», τους θρυλικούς φύλακες - ήρωες της Ευρώπης, και τα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.
 
Περιεχόμενο:
Πρόκειται για θεματικό Μουσείο, μοναδικό στον κόσμο. Με τα εκθέματά και το εποπτικό υλικό του επισημαίνει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των λαών της Ευρώπης.
Το εθνογραφικό και ιστορικό υλικό χρησιμοποιήθηκε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ διαφορετικής εθνικότητας ή θρησκεύματος λαών.
Στο σενάριο της μόνιμης έκθεσης επιχειρείται να προβληθεί κυρίως το γεγονός ότι πέρα από τις διασυνοριακές αντιθέσεις και συγκρούσεις, τις αντιπαραθέσεις των οργανωμένων πολεμιστών και των ποικίλων πολιτικών, οικονομικών και εθνικών συμφερόντων, υπάρχουν και οι γέφυρες επικοινωνίας. Τέτοιες γέφυρες στήνουν τα τραγούδια, οι χοροί, τα πανηγύρια, η τέχνη, ο έρωτας και οι επιγαμίες, το εμπόριο, οι οικονομικές συναλλαγές και οι ποικίλες διαπολιτισμικές ανταλλαγές.
Το εκθεσιακό περιεχόμενό του είναι ποικίλο και διαχρονικό: οπτικοακουστικό υλικό, κείμενα, εικόνες από διαφορετικές χρονικές περιόδους και τόπους.
Συμπληρώνεται δε από έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Τη συνολική Εποπτεία του Μουσείου έχει το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, την επιστημονική επιμέλεια η Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, την επιμέλεια έκθεσης η  Λουΐζα Καραπιδάκη, μόνιμη συνεργάτις του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών).
Το Μουσείο λειτουργεί από 1/11 έως 30/6 καθημερινά από τις 10.00 έως τις 13.00 και από την 1/7 έως τις 30/9 από Τετάρτη έως Κυριακή 10.00 - 13.00 και 18.30 - 21.00.
Υπεύθυνη του μουσείου: Εύη Θεοδωράκη, τηλ.: 28230 42265, 6979228604.
Πληροφορίες: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία εκτελούνται στη διάρκεια όλου του χρόνου.
 
Σκοποί
Βασικός σκοπός του Μουσείου είναι αφ' ενός η διάδοση των στοιχείων του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού, που έχει την αρχή του στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και στο Βυζάντιο, και αφ' ετέρου η εμψύχωση της ακριτικής περιοχής που το φιλοξενεί, με τη δημιουργία ενός χώρου για έρευνα, μελέτη, ψυχαγωγία και κοινωνική ευαισθητοποίηση.

vypočítá než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je napsáno na obalu viagra 25mg ​​nezapomeňte vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tabletem ne.

Print Email