Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Στεγάζεται στον πρώην καθολικό Ναό Αγίου Φραγκίσκου της ομώνυμης Μονής. Πρόκειται για ενετικό κτίσμα του 16ου αιώνα με σημαντική ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Ο χώρος περιλάμβανε τον κυρίως ναό με κεντρικό νάρθηκα και παράπλευρα κλίτη που χωρίζονταν με αψίδες, τρία εκκλησάκια με τρούλο εκατέρωθεν του καθολικού και τέσσερα επιπλέον παρεκκλήσια στα δεξιά του, ενώ το καμπαναριό ήταν αμέσως μετά τη σημερινή είσοδο. Επί Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί του Γιουσούφ αγά (1645) και από την ίδια εποχή σώζονται τα θεμέλια του μιναρέ και μια κρήνη στον εσωτερικό κήπο του μουσείου. Από το 1913 λειτούργησε ως κινηματογράφος και θέατρο πριν χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη στρατιωτικού υλικού το 1941 από τους Γερμανούς. Μετά την αναστύλωσή του, το 1963, στο χώρο αυτό εκτίθενται η πλούσια συλλογή των αρχαιολογικών ευρημάτων του Δήμου Χανίων, από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς και γλυπτά της Ενετικής περιόδου.
Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα με χρονολογική σειρά και συνοδεύονται από αναλυτικές επιγραφές που δηλώνουν τη σημασία και το χώρο προέλευσή τους. Υπάρχουν αντικείμενα από τη Νεολιθική εποχή και από την εποχή του Χαλκού, μινωικές λάρνακες, ευρήματα της Γεωμετρικής περιόδου, νομίσματα και κοσμήματα διαφόρων εποχών, γλυπτά και ειδώλια των Ελληνορωμαϊκών χρόνων, καθώς και ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο του 3ου αιώνα μ.Χ. που αναπαριστά την απελευθέρωση της νύμφης Αμυμώνης από τον Ποσειδώνα. Σημαντικής σημασίας είναι οι δύο λίθινες πινακίδες με Γραμμική Α' και Β', οι οποίες μαζί με αυτές της Κνωσού αποδεικνύουν ότι οι δύο αυτοί τύποι γραφής συνυπήρξαν.
Τέλος, ο εσωτερικός κήπος του μουσείου έχει διαμορφωθεί σε ευχάριστο χώρο όπου εκτίθενται, μεταξύ άλλων, η ενετική κρήνη από την πλατεία Συντριβανίου, ένα μαρμάρινο λιοντάρι και πόρτες από ενετικές επαύλεις που έχουν πλέον καταστραφεί, όπως αυτή της έπαυλης Ζαγκαρόλων που χρονολογείται στο 1600.


Διεύθυνση: Χάληδων 21, τηλ. 28210 90334. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:30-15:00, εκτός Δευτέρας.

​​počítáno než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je napsáno na obalu viagra 25mg pamatovat vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tabletem ne.

Print Email